Thursday, January 3, 2013

FamiLy DaY - KeJiranaN JalaN LemBinG

Salam Blogger...

Berjumpa lg setelah kian lama x bertemu di sini.... (amboiiii ayat...) hehehe.... Cam biasa alasan x menulis... MALAS... ahahaha... Konon2 entry nie nak jd yg terakhir 2012 tp nmpknya masuk 2013 baru berhasil disiapkan. hehehe...

Kali nie nak berkongsi cerita tentang family day kejiranan Jalan Lembing.. ( Family day bersama jiran2 sy ).. Sebanyak 7 keluarga yg terlibat kali ini. Kami memilih Mutiara Motor Resort, Tanjung Sedili utk menjayakan Family Day ini.. Tarikhnya 22 - 23 hb Dis 2012...


                                     




Rancangan awal Family Day ini dibuat beberapa bln lps... (klau x silap bln september)... Kami di kejiranan Lembing 21 together gether ke kenduri kawin adik salah seorang dr jiran kami di Tajung Sedili. Slps itu kami singgah beramai2 ke Mutiara Motor Resort utk berehat2 dan ketika itu lah tercetusnya idea utk menganjurkan Family Day ini. 


22.12.2012 - Sabtu

Hari yg dinantikan pun tiba dan kami bertolak dr rumah masing2 lbh krg pkl 11.30 pg. Smp di Mutiara Motor Resort lbh krg pkl 2.00 ptg.. Dan kami mkn beramai2 dgn mkanan yg kami bawa. Ada yg menyediakan kari daging kambing, sayur2an, sambal belacan, nasi, sup ayam, ikan msk kicap dan pencuci mulut. 

Bila dah siap mkn, dah solat zohor n berehat kejap, aktiviti diteruskan dgn Treasure Hunt. Family Day kali nie penganjurnya adalah keluarga Bad n Inna (kumpulan hitam). Terujanya kitaorg menjlnkn aktiviti treasure hunt.. Yg sakit kaki pun dah x terasa sakit kakinya. Ahahaha.... Sangat menyihatkan dan menggembirakan. Kitaorg memakai pakaian yg berbeza warna semasa menjalankan aktiviti ini. Sy sekeluarga berbaju HIJAU... Hijau Hebat, Hijau Hebat.... Hooorayyyy..... ahahaha.... Ada kump oren (Liza n Saiful), kump putih (Chom dan Am), kump purple (Kak Sham n Abg Aslah).. Tiada dalam gambar, kump merah (Lee n Mas), kump kuning (Meli n Yati) & kump hitam (Inna n Bad).. (Sori yek x sempat nak ambik)
                                                                                                                                                                        
                                      



Slps menghabiskan aktiviti Treasure Hunt, yg dimenangi oleh Group Purple (Kak Sham) kitaorg bemandi manda kat Pantai walaupun keadaan air laut yg x berapa bersih. Smbil2 tu, yg mak2 org sibuk menyiapkan bahan2 utk BBQ waktu mlm.

                                     

Malam BBQ juga adalah mlm penyampaian cenderahati. 1 keluarga bwk 1 hadiah n anak2 juga bertukar2 hadiah sesama mereka. Kalau anak sorang bwk 1 hadiah, kalau anak 2 bwk 2 hadiah n begitu la seterusnya. BBQ nie mcm2 ada... ahahaha.... Ketam, ikan, udang, sosej, ayam n ada stimboat skali... MMg kenyang gileee... Tp yg kurenngg best sikit, nyamuk banyak gileee... Ada asap2 BBQ tu pun nyamuk x heran langsung..huhu

Anak bujang saya, ammar bertukar hadiah dgn org lain. Tp bila tgok org ambik hadiah dia (alat tulis ben10) dia melalak nak kan hadiah dia sendiri. Last2 ammar dpt hadiah sendiri.. hehe.. Yg paling menyeramkan kitaorg mesti la cabutan undi utk jd penganjur Family Day thun depan... ahahaha... Pucat2 muka semua ketua keluarga yg pegi cabut undi.. Nasib menyebelahi keluarga Meli (kumpulan kuning) n thun dpn mereka la penganjur Family Day kitaorg. Tahniah!!.. ( kalau bleh tiap2 thun nak anjurkan Family Day n mengeratkan silaturahim katanya.... hehehe)

23.12.2012 - Ahad

Pagi2 kami menikmati breakfast yg sediakan oleh pihak resort (tp kena tmbh duit sikit la).. Lps breakfast kitaorg menerjunkan diri ke laut lg sbb petang sabtu tu x puas mandi laut.. hehehe....Pkl 10.30 pg sy dah membilas diri sbb matahari dah terasa mula panas.. (Nnt sunburn... ahahahaha).... Berkemas2 apa yg patut n pkl 12.30 tengahari kitaorg dah checkout..













Slps itu kami singgah ke Pekan Tanjung Sedili.. Masing2 nak beli keropok lekor n nak beli ketam fresh kat pasar Tanjung Sedili. Slps tu, kitaorg berkonvoi ke Rumah FMIL sy di Felda Air Tawar 5, Kota Tinggi utk mkn tenghari. Saja2 nak ajak jiran tetangga berjalan ke kg suami n dapat la mereka berkenal2an dgn FMIL sy.. 


p/s: seronok bercuti beramai2... Mudah2an aktiviti ini akan berterusan..









1 comment:

  1. 1st time entri awak panjang gini...syabas bete...ahahahahahah

    ReplyDelete